Quinoagröt med äpple- lite väl nyttigt

Jag tänkte att jag skulle testa quinoagröt till frukost. Quinoa har ju en hög halt av protein så det är bra för vegetarianer att käka det. Sagt och gjort; jag har precis ätit det till frukost. Det var helt okej, men lite väl nyttigt för mig känner jag. Jag vill ha frukostar med lite mer... smak......

 

 

Tillagning

  • Koka upp 2.25 dl vatten.
  • Ha i 0.75 dl quinoa och ett äpple skuret i småbitar samt kanel efter smak.
  • Låt koka cirka 15 minuter till dess vattnet kokat bort.
  • Ha i 1.5 matsked linfrön.
  • Servera med mjölk.

 

Som sagt det här är sjukt nyttigt men jag tyckte det var ganska tråkigt. Hade lite svårt att äta upp det överhuvudtaget men smaken är ju som baken.


Röd thaicurry

Jag älskar röd och grön thaicurry! Mm! Problemet har varit att hitta en bra vegetarisk sådan. Sist jag beställde en fick jag bara en massa ärter och majs i den, och det vill jag banne mig inte ha. Så jag bestämde mig för att göra en egen röd thaicurry. Jag hittade inspiration i det här receptet från Jävligt Gott, men jag har ändrat det lite. Och vad gott det blev! Mycket bättre en än restaurangcurry faktiskt.

 

 

Tillagning av Värsta Curryn

  • Hacka grönsakerna du vill ha i bitar. Jag valde lök, blomkål, grön paprika och sockerärter. Sedan hittade jag lite quornbitar i frysen som jag hade i också.
  • Fräs alltihop i en stekpanna och ställ åt sidan.
  • Ha ner lite olja eller margarin i stekpannan och sedan 1.5 matsked röd currypasta till dess det blir lite geggigt.
  • Ha i en burk kokosmjölk och låt koka ihop ett tag.
  • I med grönsakerna, en grönsaksbuljong, lite chilipulver och svartpeppar.
  • Servera med ris.

Klart!


Morotssoppa med ostgratinerad kantarellbaguette

En vän till mig har pratat om morotssoppa i flera veckor; han äter det stup i ett. Så idag bestämde jag mig för att prova hemma- och det är jag verkligen glad för! Mums, säger jag bara. Jag fick dessutom lite kantareller av mina föräldrar igår som pappa varit ut och plockat så jag använde dem i middagen också, och gjorde ugnsgratinerade kantarellbaguetter. Helt underbart, faktiskt.

 

 

Tillagning

Typ två portioner

  • Skala och hacka lök och 500 gram morötter. Ju tunnare bitar du hackar desto kortare tid tar det att koka dem sedan.
  • Fräs lök och morötter en stund i en kastrull, till dess de är lite mjuka. Tillsätt ett par teskedar koriander och lite timjan.
  • Efter ett tag har du i fem deciliter vatten och en grönsaksbuljong. Med den mängden vatten blir det en ganska tjock soppa, nästan lite som purè. Det är så jag vill ha den. Inget blaskigt tjafs.
  • När soppan kokat upp kommer den behöva ungefär en kvar till på spisen så nu är det läge att skära till baguetten och slå på ugnen på typ 175 grader eller så.
  • Slå på stekpannan också och ha i en rejäl klick smör. Man kan inte göra smörstekta kantareller i lite smör eller margarin. Ska det va' så ska det va'. När smöret är redo har du i kantarellerna och lite salt och rör om då och då.
  • När baguetterna är rostade så tar du ut dem och smörar dem, har på kantareller och lite ost på varje. De kan vila till dess soppan är klar att mixa.
  • När moroten är mjuk tar du fram stavmixern och slänger in baguetterna i ugnen så att de gratineras. Under tiden mixar du soppan. Mitt råd är att du torkar av köksväggarna på en gång efteråt; jag tror att morot annars kan färga tapeterna.
  • Häll upp soppan i en tallrik och ha i en klick crème fraîche om du vill. Ät genast medan osten är varm!

Klart!



Kikärtsbiffar med ris

Det är nog ganska jobbigt att laga middag till en vegetarian om man inte är en själv. Första gången min pojkvän skulle laga middag till mig så lagade han kikärtsbiffar. Jag tyckte det var jättegott så jag bestämde idag att göra dem igen på egen hand. Vi har båda följt det här receptet.

 

Min pojkvän serverade dem med råris stekt ihop med chilipeppar och färska kryddor samt grillade paprikor- kanongott. Jag bestämde mig idag för ett mindre nyttigt alternativ. Så jag kokade basmatiris och tog även en rejäl klick bernaisesås till. En riktigt god söndagsmiddag!

 


Stompa

Min pojkvän och jag gillar frukost. Så på helgerna slår vi på stort och gör någon speciell typ av frukost. Det verkar dessutom vara så att vi försöker bräcka varandra, så om några månader blir det väl bufféer. Hittills har jag serverat mina lövtunna pannkakor och han har serverat mig amerikanska pannkakor och fattiga riddare. Imorse var jag alltså tvungen att göra något väldigt speciellt, så jag kollade upp ett recept på stompa; ett bröd man steker i stekpanna. Receptet hittar du här.

 

 

Jag vet att det inte är specifikt vegetariskt men det är så gott att jag måste göra lite reklam för det. Enkelt att göra också!


Näringsinnehåll

Jag bryr mig ganska lite om näringsinnehållet i maten per se. Det viktigaste för mig är att jag får i mig tillräckligt med protein och kolhydrater; och i fråga om tillräckligt med kolhydrater handlar det snarare om att inte få i sig för mycket av dem. Får jag bara det tror jag att resten kommer med automatiskt eftersom jag äter tillräckligt varierat och mycket grönsaker och frukt så vitaminer och mineraler ska inte vara något problem.

 

Eftersom det är så det är så kommer jag inte orka lägga ut näringsinnehållet på olika rätter för er här. Däremot förstår jag att en del faktiskt bryr sig om det. Så jag har gjort en kompromiss:

När jag kommer ihåg så länkar jag de mest relevanta ingredienserna till Livsmedelsdatabasen på Livsmedelsverkets hemsida.

 

Här har du till exempel näringsinnehållet på trädgårdskrasse.


Grön ärtsoppa from heaven

En av mina favoriträtter för tillfället är grön ärtsoppa. Den ser inte mycket ut för världen och innan jag provade den var jag mycket skeptisk. Gröna ärter är ju faktiskt ganska söta och tanken på en söt maträtt kändes konstig. Men hur som helst så testade jag och nu på mindre än en månad har jag lagat det i tre omgångar; och varje omgång räcker till tre måltider för mig. Nyttigt, gott och billigt. Inte illa.

 

 

Tillagning

Hacka en gul lök och fräs i en kastrull till dess den är mjuk men se till så att den inte får färg. Lägre värme är nyckelorden.

När löken är mjuk häller du på 4 dl vatten och en grönsaksbuljong. Låt koka upp. Ha i en halv påse frysta gröna ärter (ca 500 gram) och lite citronsaft och låt koka upp på nytt.

Låt det koka i åtta minuter.

Ta fram stavmixern och mixa till dess allt är en slät smet.

Häll i 1.5 dl mjölk och rör om. Krydda med lite peppar.

Servera med en klick gräddfil i tallriken och eventuellt bröd till.

Klart!


RSS 2.0