Quornbullar med potatis, lingonsylt och gräddsås- don't try this at home

Jag använder quorn ganska lite i min matlagning. Det är inte favoriten liksom. Men jag blev sugen på potatis, gräddsås och lingonsylt. Så, av köttfärs gör man köttbullar, så av quornfärs borde man alltså göra quornbullar, tänkte jag. Jag insåg mitt misstag så snart jag hällde min tinade quornfärs ner i blandningen av ströbröd, soja och ägg. Till sist, efter mycket fipplande, lyckades jag forma någon sorts bullar i stekpannan men det var ju inte riktigt som jag hade tänkt mig. I och för sig blev det ganska gott; jag fick ju gräddsåsen och potatisen.

 

Tillagning av Amandas mer eller mindre quornbullar

Tina upp quornfärsen. Jag lade påsen i vattenbad.

Blanda ägg, riven lök, ströbröd, soja och peppar i en bunke.

Skala potatis och sätt på spisen i en kastrull.

Häll i quornfärsen i bunken.

Svär.

Häll bort flera deciliter vatten till dess att 'smeten' inte längre simmar ikring i bunken.

Blanda i ett nytt ägg.

Titta kritiskt på färsen och försök göra saken bättre med en stavmixer. Ge upp och försök göra det bästa av situationen.

Sätt på stekpannan med lite margarin i botten.

Sucka åt smeten och tänk på att proteinet i ägget binder ihop.

Gör ditt bästa att forma små bullar som du direkt lägger ner i stekpannan. Vänd dem mycket försiktigt till dess de är genomstekta.

Gör potatismos och gräddsås och sallad.

 

Klart!


Frukosten- stekt äggröra med färsk lök och basilika

Som sagt, som vegetarian är det ibland svårt att få i sig tillräckligt med protein och lagom mängd kolhydrater. Ett sätt att balansera är att försöka byta ut kolhydraterna mot till exempel äggprotein där det går. Frukosten är ju en utmärkt startpunkt.

 

Jag äter alltså äggröra med lök och basilika till frukost just nu.

 

 

Det finns ingen ursäkt till att inte äta frukost. Jag steker två portioner åt gången och värmer hälften i micron på jobbet när jag kommer på morgonen så det räcker i två dagar. Att värma stekt ägg kan kännas sådär men det är helt okej och en av de bästa frukostarna som finns. Man blir mätt och står sig länge- dessutom skär man ner ganska mycket på kolhydratintaget.

 

Tillagning:

Skär upp lite lök, eller vad du nu vill ha i. Det är för att ge det lite smak och fräscha till ägget vid uppvärmning. Fräs löken och basilikan i en stekpanna i ett par minuter och lägg sedan till ägget. Jag brukar köra på två ägg per portion. Rör runt det till dess allt är genomstekt och lägg ner i en matlåda. 

 

Klart!

 

Billigt, gott, enkelt och nyttigt. 


Typ Enchiladas

Middagen idag blev typ enchiladas- eller i alla fall något som är inspirerat därifrån. Har inte haft på chilisås så en riktig enchilada är det ju inte. Hur som, så här ser de ut klara:

Ser kanske inte mycket ut för världen men goda är de. Om du vill kan du servera med sallad; det var jag lite för lat för idag.

Tillagning
Skär upp det du vill ha i dem. Jag valde grön paprika, vitlök och quorn. Slå på ugnen på 225 grader. 
Släng paprika, vitlök och quorn i en stekpanna och fräs runt det så att det blir ganska genomstekt.

 

Medan det steks så riv lite ost- jag gillar mycket ost men det är upp till dig. Blanda sedan osten med crème fraîche så att det blir en ganska stel massa, det ska inte bli mer crème fraîche än ost utan den ska bara hålla ihop ostbitarna och sedan lite mer för säkerhets skull.

 

När paprikan och resten är genomstekt så har du i en burk salsa (eller gör salsa från scratch om du vill det) i stekpannan och låt det koka ihop någon minut.

 

Ta fram tortillas och lägg på lite av de stekta grönsakerna, sedan på med lite ostblandning och stäng sedan tortillan. När alla är fyllda har du in dem i ugnen i cirka 10-15 minuter.

 

Klart!

 

Har ingen aning om näringsvärde och så, men det är i alla fall ofantligt gott- även om det finns nyttigare måltider. Men man kan ju inte alltid vara nyttig.


Välkommen till CoolVeggieMat

Hejsan!

Vad roligt att du hittat min blogg. Här kommer en liten introduktion som jag tycker är rätt så viktig.

 

Ovo-lakto-vegetarian

Jag är alltså en ovo-lakto-vegetarian så jag äter ägg- och mjölkprodukter men inte kött eller fisk. Bloggen kommer därför i första hand cirkulera kring recept och måltider som innehåller just mjölk och ägg. Jag älskar ost, nämligen, och ägg tycker jag är praktiska även om jag försöker att inte uppehålla mig för mycket vid vad de faktiskt är- då finns risken att jag inte kan äta dem heller.

 

Bloggens upplägg

Jag lagar mat mer eller mindre varje dag så jag tänkte helt enkelt lägga in bilder och beskrivningar på det jag lagar så kanske andra kan prova samma sak om de känner sig manade. Jag gör lite olika mellanmål ibland också som jag också kommer lägga upp. När jag lagar mat blir det mesta lite på en höft men jag kommer försöka att beskriva tillvägagångssätt och mängd av olika ingredienser. 

 

Varför inte kött- och vad händer då?

Personligen tycker jag helt enkelt inte så mycket om kött. Bara tanken på det kan få mig att tappa aptiten helt. Jag har ingen aning om varför andra väljer att inte äta kött- vissa gör det säkert av moraliska anledningar. Hur som helst; det svåra när man väljer att inte äta kött, oavsett anledning, är såklart att få i sig tillräckligt med protein, och inte för mycket kolhydrater. Men det är en utmaning!

 

Nu kör vi!

 


RSS 2.0